O Beogradu

Vračar

Mnogi smatraju da duh jednog grada i mentalitet njegovih stanovnika najbolje mozete upoznati sedeci u lokalnim kaficima sa njihovim stalnim posetiocima. Ako je verovati ovoj tvrdnji, onda je najbolji primer upravo najmanja i najgusce naseljena opstina – Vracar. Na tom mestu je podignut velicanstven Hram Svetog Save, najveci pravoslavni hram na Balkanu i jedno od glavnih obelezja Vracara i Beograda. Nakon obilaska hrama predlazemo da ostanete u srcu Vracara i svratite u kafic 4/6 koji se nalazi u Milesevksoj ulici, narucite kafu i jednostavno stopite sa stanovnicima ovog dela grada. Verujte nam da cete zeleti opet da se vratite…

Upoznajte najveci i najlepsi grad u Srbiji – prestonicu Beograd i otkrijte zasto se smatra za najuzbudljiviji grad jugoistocne Evrope! Ono po cemu je nas grad jedinstven, pored svog burnog istorijskog sadrzaj, je upravo ta neverovatna atmosfera koja se oseti cim krocite u Beograd. Njoj svakako doprinose opustenost i neposrednost Beogradskog mentaliteta, specificna arhitektura, ritam i nacin zivota, lokalna gastronomija i naravno bogat nocni zivot koji stranci opisuju kao “priustiv” i raznovrsan.

Ukoliko se odlucite za avanturu kroz grad ili vas zanima kako izgleda biti Beogradjanin na jedan dan, predlazemo vam sledeca mesta koja su “must see” i naravno kulinarske specijalitete koji su “must try” ukoliko se odlucite za ovu destinaciju.

Knez Mihajlova ulica

Glavna pesacka ulica u Beogradu koja se nalazi između Trga Terazija i Kalemegdana, preplavljena kafićima i buticima, Knez Mihajlova je ulica koja nikada ne spava. Kao epicentar kulture i istorije, proglasena je za jednu od najlepsih pesackih ulica u Istocnoj Evropi. Među vodecim prodavnicama i kaficcima, ulica je dom Francuskog kulturnog centra, Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Trga Republike i mnogih drugih istorijskih zgrada. Pored kulturnog znacaja ovo je omiljeno mesto svih Beogradjana gde zaista mozete osetiti miks moderne i urbane (uzurbane) atmosfere koji vlada ovom ulicom.

Dorćol

Dorcol je turska rec koja znaci cetiri puta. Kao jedno od najstarijih predgradja, Dorcol je bio poznat kao Dunavski grad, gde su u vreme Osmanlije, pored turskih zanatlija, ziveli grcki, jermenski i srpski trgovci. Danas je Dorcol beogradski Manhattan, poznat po svojim galerijama, kaficima, restoranima, nocnim klubovima i zivim muzickim lokacijama. Najpoznatija ulica na Dorcolu je Strahinjića Bana, kao centar svih desavanja, gde morate otici ako zelite da budete vidjeni.

Skadarlija

Smestena u samom centru Starog grada, ususkana izmedju starih gradskih zdanja, moze biti samo jedna – Skadarska ulica. Ova uska i strma ulicica sa kaldrmom iz turskog perioda ocarace vas na prvi pogled svojim zivopisnim izgledom. U najstarijim kafanama Beograda koje se nalaze u ovoj boemskoj cetvrti, okupljali su se veliki umetnici, glumci, pesnici i slikari krajem 19og i pocetkom 20og veka. Pored poznatih restorana u kojima mozete probati srpsku domacu kuhinju, uvek mozete i uzivati uz zvuke starogradske muzike.