O Beogradu

Upoznajte najveći i najlepši grad u Srbiji – prestonicu Beograd i otkrijte zašto se smatra za najuzbudljiviji grad jugoistocne Evrope! Ono po čemu je naš grad jedinstven, pored svog burnog istorijskog sadržaja, je upravo ta neverovatna atmosfera koja se oseti čim kročite u Beograd. Njoj svakako doprinose opuštenost i neposrednost Beogradskog mentaliteta, specifična arhitektura, ritam i način života, lokalna gastronomija i naravno bogat noćni život koji stranci opisuju kao “priuštiv” i raznovrsan.
Ukoliko se odlučite za avanturu kroz grad ili vas zanima kako izgleda biti Beograđanin na jedan dan, predlažemo vam sledeća mesta koja su “must see” i naravno kulinarske specijalitete koji su “must try” ukoliko se odlučite za ovu destinaciju.

 

Vračar

Mnogi smatraju da duh jednog grada i mentalitet njegovih stanovnika najbolje možete upoznati sedeći u lokalnim kafićima sa njihovim stalnim posetiocima. Ako je verovati ovoj tvrdnji, onda je najbolji primer upravo najmanja i najgušće naseljena opština – Vračar. Na tom mestu je podignut veličanstven Hram Svetog Save, najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedno od glavnih obeležja Vračara i Beograda. Nakon obilaska hrama predlažemo da ostanete u srcu Vračara i svratite u kafic 4/6 koji se nalazi u Mileševksoj ulici, naručite kafu i jednostavno stopite sa stanovnicima ovog dela grada. Verujte nam da ćete želeti opet da se vratite…

Knez Mihajlova ulica

Glavna pešačka ulica u Beogradu koja se nalazi između Trga Terazija i Kalemegdana, preplavljena kafićima i buticima, Knez Mihajlova je ulica koja nikada ne spava. Kao epicentar kulture i istorije, proglašena je za jednu od najlepših pešačkih ulica u Istočnoj Evropi. Među vodećim prodavnicama i kafićima, ulica je dom Francuskog kulturnog centra, Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Trga Republike i mnogih drugih istorijskih zgrada. Pored kulturnog značaja ovo je omiljeno mesto svih Beograđana gde zaista možete osetiti miks moderne i urbane (užurbane) atmosfere koji vlada ovom ulicom.

Dorćol

Dorćol je turska rec koja znaci četiri puta. Kao jedno od najstarijih predgrađa, Dorćol je bio poznat kao Dunavski grad, gde su u vreme Osmanlije, pored turskih zanatlija, živeli grčki, jermenski i srpski trgovci. Danas je Dorćol beogradski Manhattan, poznat po svojim galerijama, kafićima, restoranima, noćnim klubovima i živim muzičkim lokacijama. Najpoznatija ulica na Dorćolu je Strahinjića Bana, kao centar svih dešavanja, gde morate otici ako želite da budete viđeni.

Skadarlija

Smeštena u samom centru Starog grada, ušuškana između starih gradskih zdanja, može biti samo jedna – Skadarska ulica. Ova uska i strma uličica sa kaldrmom iz turskog perioda očaraće vas na prvi pogled svojim živopisnim izgledom. U najstarijim kafanama Beograda koje se nalaze u ovoj boemskoj četvrti, okupljali su se veliki umetnici, glumci, pesnici i slikari krajem 19og i početkom 20og veka. Pored poznatih restorana u kojima možete probati srpsku domaću kuhinju, uvek možete i uživati uz zvuke starogradske muzike.

Kalemegdan

Jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih kompleksa, u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav i mesto koje je oduvek bilo uporište mnogih priča, događaja i misterija, svakako da predstavlja –  Kalemegdan. Ova tvrđava jeste najupečatljivije zdanje Beograda i datira iz II veka nove ere. Tragovi naselja na kojem se ovo zdanje nalazi, vodi poreklo još iz Neolita, kada su napravljeni zemljani bedemi.
Sve vojske, narodi i osvajači koji su prolazili ovim prostorima, ostavljali su svog traga, pa se Beogradska tvrđava može dičiti nekolicinom slojeva koje koji su podigli: Rimljani, Srbi, Turci, Austrougari a rušili Goti, Huni, Avari i Sloveni. Negde u svim tim previranjima, pored je nastao antički grad Singidunim, podignut na istom belom grebenu, po kome je i dobio slovenski naziv: “BEO-grad”. Najlepši i najveći park Beograda, delimo na Gornji i Donji grad i polje ispred same tvrđave koji se u vreme Turaka nazivao “Kalemegdan”, od reči “kale” što znači grad i “megdan”- turska reč za polje.
Lepotu i energiju ovog mesta, možete osetiti tek kada jednom dođete ovde. Svaki deo ovog zdanja kao da odiše misterijom i još uvek neispričanim pričama koje će zauvek ostati tajna. Ako su vas oduvek privlačile mistične kule i tvrđave, onda morate obići Kalemegdan jer pored bujne istorije ovo mesto kao da zrači neverovatnom energijom zbog koje uspešno odoleva vremenu.

Ada Ciganlija

Spas od vrelih letnjih dana Beograđani pronalaze na Adi Ciganliji – adi na reci Savi koja je pregrađivanjem reke 1967. godine pretvorena u poluostrvo. Ovako je nastalo Savsko jezero koje zbog svoje popularnosti i velikog broja posetilaca često nazivaju Morem Beograda. Tokom letnjeg perioda na Adi Ciganliji se organizuju brojne manifestacije zabavnog, kulturnog i sportskog sadržaja. Jezero je pogodno za bavljenje plivanjem, veslanjem, kajakom i drugim vodenim sportovima, zbog čega je upravo Ada Ciganlija mesto održavanja mnogih svetskih i lokalnih prvenstava u ovim sportovima.
Na beogradskom moru pored plivanja, možete uživati i u mnogobrojnim kafićima i restoranima koji su smešteni na ovom poluostrvu. Sa zalaskom sunca i prvim mrakom, menja se atmosfera na Adi Ciganliji tako da popodnevnu kafu možete slobodno zameniti noćnim provodom i uživati u ritmu muzike poznatih muzičkih numera.

Beogradsko pristanište, Beton hala i Savamala

Jedan od glavnih beogradskih pristaništa je i dom popularnih noćnih izlazaka, festivala i turističkih atrakcija. Nalazi se na obali Save, ispod Brankovog mosta u Karađorđevoj ulici sa zapanjujućim pogledom na tvrđavu Kalemegdan. To je kapija kroz koju ulazite u Beograd. Popularno mesto pod nazivom Beton hala je omiljeno stečište Beograđana i turista željnih hedonističkog sadržaja. Ovde možete naći veliki izbor vrhunskih i otmenih restorana sa predivnim pogledom na reku, koji su otvoreni tokom dana a i tokom noći.
Svaki grad ima neko svoje urbano mesto gde se uglavnom okuplja odabrana ekipa i održavaju samo određene manifestacije. Savamala je trenutno jedno od takvih mesta koje mnogi nazivaju hipsterskim područjem zbog mnogobrojnih muzičkih mesta i fanki barova. Činjenica koja govori koliko je ovaj deo grada značajan za Beograd je to da je proglašena za jedan od 12 najboljih kvartova u Evropi. Zahvaljujući Savamali, Beograd je stavljen rame uz rame sa svetskim gradovima, kao što su Amsterdam, Berlin, London, Madrid, Pariz, Rim… Na ovom spisku, Beograd je zauzeo drugo mesto.

Košutnjak

Da biste proveli dan u prirodi i osetili svež vazduh nije potrebno da napustite Beograd. U neposrednoj blizini Topčiderskog parka, najstarijeg parka u Srbiji i Miloševog konaka, tadašnje rezidencije Obrenovića nalazi se park – šuma “Košutnjak”. Prostire se na površini od 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250 m. Šuma listopadnog i četinarskog drveća ispresecana je mnogobrojnim stazama na kojima često možete videti Beograđane na jutarnjem trčanju.
U Košutnjaku se nalaze i dva posebno uređena kompleksa: Pionirski grad, sportsko-rekreativni centar, i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata i uređaja za proizvodnju filmova. Sportsko-rekreativni centar “Košutnjak” ima igrališta za fudbal, atletska takmičenja, odbojku, košarku, rukomet, pet otvorenih i jedan zatvoren bazen. U Košutnjaku se održavaju trke Salomon Off-Road i trka izazova. Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza. Takođe, Košutnjak pored svega ovoga pruža svojim posetiocima i veliki izbor sjajnih restorana i kafića tako da svoj boravak ovde možete upotpuniti porodičnim ručkom ili kaficom sa najlepšim pogledom u gradu.

Zemunski kej

Smešten na desnoj obali Dunava, u neposrednoj blizini ušća Save u Dunav, Zemun i njegova okolina oduvek su predstavljali turističku dušu Beograda. Slikoviti deo grada posebne atmosfere i nenarušenih ambijentalnih vrednosti i dalje važi za oazu mira i centar umetničkog i boemskog života, u kome vreme sporije teče. Svoju autentičnu lepotu pored mnogobrojnih istorijskih znamenitosti i spomenika, Zemun krije na Velikom ratnom ostrvu, rezervatu ptica, oazi zelenila i bisrenoj plaži Lido.

Gardoš je najpoznatiji deo Zemuna, koji se po predanjima pamti kao naselje ribara, zanatlija i piljara, živi i danas nenarušenog ambijenta. U vijugavim ulicama osnovnu vrednost mu daju male, niske građevine, poneke još od naboja, i dva kompleksa – Nikolajevska crkva i ostatak zidina srednjevekovne tvrđave sa Milenijumskom kulom. Ovo naselje nalazi se na vrhu jednog od tri brda koja sačinjavaju srce istorije čitave oblasti i vredi vremena potrebnog da se popnete na njegov vrh. Poznata Gardoš kula je njegova najpoznatija znamenitost, a vidik na Beograd ispod nje kažu oduzima dah. U svakom slučaju, ako ste hedonista i znate da uživate onda vam predlažemo da obavezno posetite Zemunski kej jer pored fantastične atmosfere i istorije koja izbija na svakom koraku, ovaj deo grada je prepun splavova i čardi na kojima se jede najbolja rečna riba i uživa u zvucima tamburice.

Prevoz do aerodroma

Organizujemo i prevoz nasih gostiju od i do aerodroma Beograd “Nikola Tesla” udobnim i komfornim vozilima. Nase ljubazno osoblje ce vas docekati na terminalu, preuzeti prtljag i dovesti vas na zeljenu adresu. Sve informacije u vezi placanja i zakazivanja transfera mozete dobiti na recepciji.

Rezervacije – Clubbing

Otkrijte neverovatan nocni zivot i upoznajte najbolje Beogradske klubove i restorane – 365 dana godisnje svih 7 dana nedeljno. Nudimo kompletnu organizaciju izlazaka, momackih i devojackih veceri, rodjendana, sve vrste rezervacija i VIP mesta, uz prevoz do zeljene destinacije.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0